tirsdag 16. mars 2010

Dugnad 15. mars

Referenten ble møtt av denne heller tankefulle forsamlingen ved ankomst i dag:













Temaet som ble diskutert var fjerning av eksisterende drev mellom dekksplankene. Det viser seg at Straumingen er bygd med spesielt trangt mellomrom mellom dekksplankene, slik at de metoder som vanligvis benyttes for å fjerne drevet blir mer tungvindte. Om man er litt stø på handa og har godt verktøy, kan det la seg gjøre å sage opp natene, det er mulig det er det som blir løsningen.

Her har vi forsøkt å åpne natene med diverse håndverktøy, men det ble raskt klart at det ville bli en tidkrevende jobb. Natene er så smale at vanlig verktøy til formålet ikke kan brukes. Egnet verktøy ble forsøksvis fabrikkert, men kun med begrenset hell, desverre.

Men, utover det er tilbakemeldingen fra båtbygger Øystein Andersen at treverket i dekket er svært bra på de fleste steder, og at det så langt er overaskende få "overaskelser" å finne etterhvert som de plankene som må byttes pga mekaniske skader demonteres. Den første kom faktisk ikke før i kveld, da vi avdekket noe råteskadet treverk rundt nedgangskappa til lugaren.

















Foreløpig ser det ut til at skadene er så små at det holder med å fjerne litt treverk og felle inn nytt der det er nødvendig. Ved montering av nye dekks planker rundt kappa vil det bli gjort en liten endring i profilen på treverket, slik at vi unngår vannansamling i kanten mellom metall og treverk, og dermed unngår at både rust og råte kommer tilbake.


I mellomtiden, under dekk, foretas litt vedlikehold på ferskvannsanlegget. Et par pumper har ikke vært helt medgjørlige i etterkant av de ekstreme kuldeperiodene vi har hatt i vinter, så de ble demontert og tatt med hjem for kontroll og bytte av noen deler. Etter at de er på plass igjen, skal vann.anlegget utvides litt. Maskinisten har søkt om, og fått innvilget, varmt og kaldt vann i maskinrommet, slik at det kan vaskes litt der når vi er underveis. Da vil det forhåpentligvis bli enklere å holde det rent og pent kontinuerlig, i stedet for å ha en storsjau en gang i året. Dusj i egnerhuset satser vi også på å få på plass før sommerens tokt.

Maskinisten fortsatte også i dag arbeidet med å få plass telefon- og varslingssystemet, og dette ser nå ut til å være oppe å gå. Så da blir det spennende å se hvor mange falske alarmer som tikker inn på SMS den neste uka. 

Det ble antydet at enkelte har det å oppholde seg bak kamera i det bilder blir tatt, så her er et bilde av maskinisten i aksjon, for anledningen med en ledningskveil for å symbolisere arbeidsoppgaven.

Til sist et lite portrett av den profesjonelle andelen av de til samme 8 (!) som deltok på kveldens dugnad.












f.v: båtbyggerlærling Ton Vos fra Nederland, og båtbygger Øystein Andersen, ex Snåsa, nå Nordheimsund.

Så håper vi bare at det gode oppmøtet holder seg, og at enda flere finner turen ombord utover våren. Husk, det er ingen arbeidstvang. Bare det å møte opp er et bidrag. Men de som har arbeidslyst, skal alltids bli sysselsatt.

Ingen kommentarer: